top of page

Perfectionisme

'Perfectionisme is geen zoektocht naar het beste. Het is juist een jacht naar het slechtste in jezelf, het deel dat je vertelt dat niets wat je doet ooit goed genoeg zal zijn.' (Julia Cameron)
Perfectionisten slaan door in het goed en nauwkeurig doen van hun taken met als nadeel dat ze het zicht op grote geheel kwijtraken. Ze richten zich op het "tot in de puntjes" uitvoeren van details. Deze houding kost veel tijd en ruimte om fouten te maken is er niet. Perfectionisme weerhoudt mensen ervan risico's te nemen en uitdagingen aan te gaan. Om die reden kan perfectionisme zelfs te onderpresteren leiden. In dit geval geef je het op of probeer je iets niet eens omdat je ervan uit gaat dat je toch niet goed genoeg zult zijn.

Perfectionisme kan er toe leiden dat mensen hun fouten verbergen of weg moffelen. Terwijl je fouten waardevol zijn en je juist helpen om je te ontwikkelen. Perfectionisme is de keerzijde van consequent hard werken. Het leidt tot het chronische gevoel dat niets goed genoeg is en dat er niets ergers bestaat dan falen. Door alle stresshormonen die daardoor door hun bloed razen, hebben perfectionisten een grotere kans op allerlei gezondheidsproblemen, waaronder depressie en ernstige angststoornissen, soms zelfs leidend tot zelfmoord (Bron: Niets meer aan doen)

Heb je last van je eigen perfectionistisch houding, zit je jezelf in de weg en wil je hiervan af dan kijken we samen naar de kern van je houding. We zoomen onder andere in op je overtuigingen en je denkstijlen. Neem gerust contact op, je bent van harte welkom.

bottom of page