top of page

Prestatiedruk en stress

We leven in maatschappij, waarin presteren en carrière maken als erg belangrijk worden gezien. De druk die we ons opleggen om te presteren is daardoor groot. Dit probleem wordt alleen maar groter wanneer je van jezelf dingen gaat "moeten" in plaats van "willen" of "wensen". Door dingen te moeten geef je jezelf geen ruimte om te accepteren, wanneer het niet lukt of je niet direct slaagt. 

Als je alleen maar wenst en verlangt dat zaken gaan zoals jij dat wilt, zul je niet snel van streek raken. Ook niet als er iets anders gebeurt. Maar zodra je dat (irreëel) begint te eisen, ben je de klos en begin je je er druk om te maken dat het leven anders loopt dan zoals jij dat eist (zonder dat je je daar bewust van hoeft te zijn).

Moeten en Willen is een heel verschil

Bij wensen en verlangens is voorwaardelijkheid ingebouwd. Als je zegt 'Ik zou graag succes willen hebben, waardering willen krijgen, het makkelijk willen hebben', dan kun je eindigen met 'maar ik ga niet dood als ik het niet krijg. Ik kan ook redelijk gelukkig zijn zonder dat.' (Bron: Moeten maakt gek)

Door jezelf ruimte te geven en te gunnen dat dingen niet altijd zo lopen zoals je verwacht, maak je het eenvoudiger om met tegenslagen om te gaan. Vind je dit lastig en wil je minder druk ervaren? Rationeler denken kun je leren, wanneer je dat graag wilt. Op zoek naar tools en manieren om minder prestatiedruk te ervaren, neem dan gerust contact met me op.

bottom of page