top of page

Verlies en rouw

Wanneer er iemand overlijdt die je dierbaar is, heeft dit hoe dan ook een grote impact op jezelf. Het wegvallen van je partner, vader, moeder, broer, zus, kind, goede vriend(in) of een ander belangrijk persoon in je leven doet wat met jou. Wanneer je een band met iemand hebt opgebouwd, lief en leed hebt gedeeld met elkaar bouw je automatisch een emotionele relatie op. Je raakt gehecht aan elkaar. Wanneer iemand overlijd, maar ook bij scheiding van partners raakt dit je, je voelt je verdrietig, leeg, verloren, boos, machteloos enz. Het verwerken ervan heeft tijd nodig, simpel gezegd natuurlijk, maar daar zit wel de kern. En er is maar één iemand, die kan bepalen hoeveel tijd je hiervoor vrij maakt en nodig denkt te hebben en dat ben jij zelf. Blijf daarom ook bij je zelf.

Rouw:
Rouwen heeft niet alleen te maken met de dood, maar ook met het verlies van je baan of een scheiding. Er bestaat geen protocol voor rouwen. Iedereen doet het op zijn manier, iedereen is anders en er is geen goed of fout bij hoe, waar, wanneer en hoe lang je rouwt. Het is een proces waar bijna iedereen mee te maken krijg, die ouder wordt. Toen mijn vader overleed, vond ik het mijn verantwoordelijkheid als oudste kind om eerst voor de andere gezinsleden te zorgen. Mijn rouwproces stelde ik onbewust uit, maar uiteindelijk moest ik er ook aan geloven. 

Rouwen bestaat uit verschillende fases, die samen de rouwcurve vormen. Iedere fase heeft een andere emotie. Je zult door elke fase heen dienen te gaan om het verlies uiteindelijk te accepteren. Wanneer je in staat bent om ondanks de pijn en het verdriet positieve dingen te zien en dankbaar te zijn dan maak je rouwen iets dragelijker voor jezelf.
Zoek je steun bij het verwerken van verlies, merk je dat je in een rouwfase zit en kom je er zelf niet uit of doorheen? Neem contact met me op en dan kijken we samen wat jou kan helpen om het rouwen wat dragelijker te maken.

bottom of page