top of page

Zorgen en controle

Behoefte hebben aan controle is menselijk. Het is fijn om te weten dat je elke maand een salaris binnen krijgt en dat je daarmee de huur/hypotheek kunt betalen. Maar buitensporige controle uitoefenen kan tot problemen, zorgen en stress leiden. Wat wanneer je je directe collega's continue loopt te checken of ze het wel goed hebben gedaan en het je niet lukt om zaken te delegeren, omdat je anders de controle daarover verliest. Wat als je je partner of kinderen continue in de gaten houdt, ze controleert, overhoort wat ze hebben gedaan, waar ze zijn geweest, dan is je gedrag al behoorlijk obsessief.

Wanneer je alsmaar controle uit oefent dan heb je daar continue zorgen over. Wat als mijn kind te laat op school komt, zijn eindexamen niet haalt, geen aansluiting heeft met andere kinderen? Wat als mijn partner iets overkomt, wat als hij/zij me niet meer leuk vindt, wat als, wat als, wat als? Wanneer je zo in het leven staat is de kans groot dat je nauwelijks rust en evenwicht ervaart. Je zorgen kunnen zo groot worden dat ze je niet meer loslaten en je er lichamelijk last van krijgt.

 

Regie hebben over je eigen leven is iets heel anders als controle willen hebben over het leven. Wanneer je de regie hebt, heb je een plan, zelfinzicht en een visie hoe jij wilt dat je leven er uit komt te zien. Je kunt dan ook accepteren dat niet alles precies zo loopt als je had ingeschat. Je kunt schakelen, aanpassen en bent flexibel wanneer er iets verandert. 

Maak jij je overmatig zorgen, vind je het lastig om de touwtjes zo nu en dan te laten vieren? Kom je niet aan genieten toe en ervaar je controle drang? Laat het me weten, dan kijken we samen hoe jouw gedrag en gedachten er uit zien. Wat kun je doen en laten, zodat je zorgen niet de overhand hebben.

bottom of page