top of page

Zelfcompassie en grenzen aangeven

Zelfcompassie gaat over vriendelijkheid voor jezelf, gedeelde menselijkheid en mindfulness. Lukt het je om tevreden met jezelf te zijn zonder dat je dit laat afhangen van je prestaties en goedkeuring van andere. In deze competitieve maatschappij is dat een hele uitdaging. Als er een plek bestaat waar mensen zich constant meten en vergelijken met elkaar dan is het wel Social media. Het gevaarlijke van dit continue vergelijken is dat we ons ego/zelfvertrouwen afhankelijk maken van wat andere van ons vinden en onze prestaties. Maar hoe kan het anders?
Bepaal je behoeften en waar je je goed bij voelt in plaats van dit van andere af te laten hangen. Wanneer je weet waar je je fijn bij voelt en wat voor jou belangrijk is dan is je zelfwaarde minder afhankelijk van andere en ook minder kwetsbaar. 

Zelfcompassie betekent het beste willen voor jezelf en dus ook nee durven zeggen tegen dingen die niet goed voor je zijn. Wanneer je  bewust bezig bent met wat goed voor jou is, wordt het ook makkelijker om je grenzen aan te geven en te zeggen 'nee dit wil ik niet'.
Mensen met een hoge mate van zelfcompassie hebben meer veerkracht na scheiding, misbruik, gezondheidsproblemen en oorlog. Daarnaast hebben ze meer motivatie om te groeien, minder faalangst, minder uitstelgedrag en meer zelfvertrouwen.

Wil je graag beter worden in het aangeven van grenzen, nee zeggen en ontdekken wat zelfcompassie met je kan doen, neem dan contact op. Wij bekijken samen waar jouw kwetsbare kanten liggen en waar je kunt groeien.

bottom of page