Het leven is simpel zou je zeggen. Je wordt geboren, je leeft je leven en je gaat dood. Dit geldt voor mens en dier. Wanneer we globaal kijken naar de verschillen tussen beide dan beschikken mens en dier over gevoelens, gedachten en bepaald gedrag.
Het significante verschil zit in ons denken. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat de mens gemiddeld 40.000 tot 80.000 gedachten per dag heeft. Hier zitten functionele maar ook niet functionele gedachten bij. Om orde in de chaos te scheppen, ontwikkelde therapeut en schrijver Albert Ellis een eenvoudige theorie over denken, "het ABC model". Ellis gaat hierbij uit van de mens die redelijke en onredelijke gedachten bezit.
(Bron: https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-90-313-7802-9_12)
Hoe herken je een redelijke gedachte? Een redelijke gedachte ziet er als volgt uit:
1. Een gedachte gebaseerd op feiten en gebeurtenissen, waaraan je geen persoonlijke betekenis toe kent.
2. Een gedachte die helpt je persoonlijke doelen te bereiken.
3. Een gedachte die niet alleen helpt om ongewenste conflicten te voorkomen, maar er ook voor zorgt dat er geen gevoelens van onzekerheid, stress en angst ontstaan.
4. Een gedachte die je helpt positief naar jezelf en andere te kijken.
Wanneer je je gedachten de vrije loop laat, ben je overgeleverd en raak je de regie kwijt. Wanneer je je gedachten richting geeft, sta je zelf aan het roer en bepaal je uiteindelijke welke kant je op wilt in het leven. Wanneer je je bewust bent van je gedachten, dan weet je dat ze zich vormen tot woorden, later tot acties en nog later tot gewoonten. De uitdaging voor de mens in dit verhaal zit hem als zo vaak in het onderdeel “je bewust zijn van”. Door het eenvoudig te maken, kun je je beter bewust worden van welke gedachten je hebt en of het een redelijke of onredelijke gedachte betreft.
Dit wetende valt er voor veel mensen nog veel te winnen. Want er is een grote groep mensen die in de knoop zitten met hun gedachten en daardoor met zichzelf. Het aantal mensen, die kampen met depressie, burn-out, een minderwaardigheidscomplex, faalangst etc. neemt eerder toe dan af. De Corona pandemie heeft er zelfs nog een behoorlijk schep bovenop gedaan. Hoe kunnen we deze tendens dan doorbreken?
De weg naar bewustzijn, daar ligt de oplossing:
De oplossing is je bewust te zijn van wie je bent. Ken jezelf en wees jezelf, dat is de sleutel tot succes. Een goed voorbeeld hiervan is de volgende ervaring die ik heb meegemaakt met een client een tijd geleden.
Client geeft zelf aan vast te zitten, niets wil lukken in haar leven, ze komt niet meer vooruit en heeft geen perspectief. Wanneer we praten over wat dit met haar doet en hoe dit ervoor haar uit ziet, vertelt ze dat ze zichzelf ziet als een 0, een mislukking. Na een tweetal gesprekken blijkt dat client eigenlijk heel creatief is, maar op jonge leeftijd is zij ontmoedigd om iets met haar creativiteit te gaan doen. De personen, die haar hadden moeten steunen toen ze jong was, gaven aan dat wat ze deed tijdverspilling was en geen toekomst had.
Client heeft hierdoor de overtuiging bij zichzelf gecreëerd dat ze een mislukking is. Het betreft hier natuurlijke een onredelijke gedachte van deze client, de uitdaging was dan ook om haar hier van bewust te laten worden. Want onbewust speelt deze ervaring uit het verleden haar parten in het heden. Iedere keer wanneer ze weer een goed idee of plan heeft dan kan het minste of de geringste tegenslag haar uit het veld slaan. Het lastige aan deze situatie is dat de client zich niet bewust was van haar disfunctionele patroon, dat haar iedere keer weer terug wierp. Inmiddels is er inzicht gecreëerd, acceptatie en is client zich bewust van haar gedachten en gevoelens, die haar blokkeerden.
Ruimte voor ontwikkeling:
Met behulp van het gecreëerde zelfinzicht en acceptatie is er ruimte ontstaan bij client. Met die ruimte heeft client zichzelf herontdekt en nog mooier ze weet nu waar haar kracht en kwetsbaarheid ligt. Ze weet ook dat wanneer ze weer een onredelijke gedachte heeft, dat ze hier zelf iets aan kan doen, namelijk de gedachte kritisch bekijken. Hierdoor kan ze erkennen dat deze gedachte onredelijk is en haar niet helpt bij een positieve kijk op haar zelf, andere en haar persoonlijke doelen in de weg staat.
Client heeft inmiddels door de opgedane inzichten een beter beeld van zichzelf, ze weet nu veel beter wie ze is en waar ze naar toe wil. Het is hierdoor voor de client duidelijker en overzichtelijker geworden, hoe ze zelf in elkaar steekt. Hierdoor heeft client ruimte gekregen om een duidelijk toekomst pad uit te stippelen. Ondanks al haar dagelijkse gedachten is het leven eenvoudiger en begrijpelijker voor haar geworden. Door haar zelfinzicht weet ze het nu simpel te houden en laat ze zich veel minder snel afleiden door onredelijke gedachten.
Edgar Cayce: Alle gedachten die in je bewustzijn komen zijn de basis waarmee jij je eigen werkelijkheid creëert. ‘The mind is the builder’.
Comments