top of page
Zoeken
  • ftrjjanssen

De veerkracht van Bamboe!

Bijgewerkt op: 12 feb. 2023


'Het gaat er niet om wat je mee maakt, het gaat erom hoe je er mee om gaat.' Mensen die net als bamboe mee kunnen veren zonder te breken, hebben veerkracht. Veerkracht zorgt dat je beter kunt omgaan met tegenslagen in je leven.


Mijn visie als therapeut is gebaseerd op het veerkrachtiger laten zijn van cliënten. Het maakt in de basis namelijk niet zoveel uit welk probleem iemand heeft of waar iemand last van heeft. Het gaat er uiteindelijk om dat iemand beter om weet te gaan met zichzelf en haar omgeving. Dit klinkt natuurlijk heel mooi en makkelijk. De realiteit is compleet anders, werken aan veerkracht is voor de meeste mensen gewoon lastig. Je wordt uitgedaagd om uit je comfortzone te stappen, controle los te laten en oude patronen af te leren. Mensen houden nu eenmaal niet van veranderingen, dit vinden we lastig en oncomfortabel.


Laatst zag ik een korte video van Tony Robbins (coach, spreker en schrijver) hierin gaf hij heel beknopt zijn visie op de geschiedenis van de mens en dat gaat volgens hem als volgt:

Door goede tijden ontstaan zwakke mensen, zwakke mensen zorgen voor slechte tijden, door slechte tijden ontstaan sterke mensen, sterke mensen zorgen voor goede tijden.’

Tony Robbins geeft hiermee aan dat door continue op te moeten boksen tegen problemen en lastige situaties je veerkrachtiger wordt. Door jezelf tools aan te leren, weet je beter te dealen met allerlei verschillende dillema's. Om veerkrachtiger te worden dien je dus vooral te DOEN.

Het is geweldig om inzicht te hebben in wie je bent en waar je vandaan komt, acceptatie van jezelf is zeker ook belangrijk. Uiteindelijk dien je dat wat je van plan bent, uit te voeren. Anders verandert er uiteindelijk niets en zal je bij de volgende lastige situatie weer van slag zijn, paniek ervaren en niet weten wat je moet doen.


In het boek “Moeten maakt gek” van Albert Ellis en Wouter Backx schrijft Ellis dat veel mensen tegenwoordig de overtuiging hebben dat alles makkelijk dient te gaan en dat veel tegenslag oneerlijk is. Dit leidt ertoe dat mensen aangeven dat ze niet bestand zijn tegen problemen, zoals de uitspraak: ‘dit kan ik nu echt niet handelen!’ Deze mensen hebben een lage frustratietolerantie.

Ellis geeft aan dat mensen met een lage frustratietolerantie bij nagenoeg elk probleem beginnen te klagen, daarnaast worden deze mensen eerder boos, agressief, hebben een kort lontje en vertonen uitstel gedrag om een probleem op te lossen. Een ander geweldig boek dat ik gebruik om cliënten te ondersteunen veerkrachtiger te worden is “Time to ACT. Hierover in een volgende blog meer.


In mijn praktijk is er veel ruimte om je verhaal te doen, aan te geven waar je tegen aan loopt en wat dit met jou als persoon doet. Wil je uiteindelijk echt jezelf en je problemen aanpakken dan maken we samen een plan van aanpak. Hierover meer weten, neem dan contact met me op voor een vrijblijvend intake gesprek.


Veerkrachtige groet,


Frank Janssen

Statera Psychosociale Counseling

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page