top of page
Zoeken
  • ftrjjanssen

Doe je persoonlijke “Quick scan” en test je geluk.

Bijgewerkt op: 22 jun. 2022


Een aantal jaar geleden bedacht ik voor mezelf 5 criteria om te checken hoe gelukkig ik me echt voelde op dat moment. Het leek me nuttig om dit regelmatig te doen. Een moeilijke periode in mijn leven lag net achter me en ik wilde het liefst voorkomen om nog een keer door een dergelijk dal te moeten gaan.

De criteria gingen helpen om meer regie over mijn leven te houden. Daarnaast kreeg ik een bevestiging van hoe het met me ging en gaf mezelf meer inzicht in waar er verbeterpunten lagen om eigen geluk te vergroten.


De volgende 5 (geluk)criteria ontstonden ongeveer 10 jaar geleden en ik gebruik ze nog steeds als persoonlijke check. Daarnaast worden deze toegepast in combinatie met een "stressanalyse" tijdens therapie sessies. Scoor jij een voldoende op alle 5 de criteria? Zo niet, welk criterium zorgt bij jou voor de meeste problemen en/of stress?


1. Gezondheid

2. Vrienden en familie

3. Liefde (partner)

4. Werk en financiële status

5. Persoonlijke ontwikkeling en uitdaging


De afgelopen tijd heb ik meerdere cliënten mogen spreken met allerlei verschillende problematieken en lastige persoonlijke situaties. De rode draad bij het grootste deel van de gesprekken is dat cliënten problemen ervaren bij criterium 2, 3 en/of 4. Het gevolg hiervan is dat dit mede ten koste gaat van criterium 1, hun gezondheid. Te veel Stress kruipt vanzelf in je lichaam en zorg voor ongemak en pijn.

Een groot deel van de oplossing ligt in criterium 5, de persoonlijke ontwikkeling en uitdaging. De winst die bij dit criterium te behalen valt, zal invloed gaan hebben op criterium1 tot en met 4.


Het fundament voor persoonlijke ontwikkeling is zelfkennis en zelfacceptatie. Je zult eerst van jezelf dienen te weten hoe het komt dat je doet wat je doet, denkt wat je denkt en voelt wat je voelt.

Wanneer je je bewust bent van je zelfkennis is het minimaal zo belangrijk dat je ook kunt accepteren dat je bent wie je bent.

Dit laatste is voor veel mensen nog niet zo gemakkelijk. Accepteren dat je over eigenschappen beschikt die je liever niet zou hebben, is confronterend, zeker wanneer je dit al jaren hebt weggestopt en genegeerd. Die mensen die zichzelf weten te accepteren zoals ze werkelijk zijn, beschikken bijna altijd over veel positieve energie. Ze hoeven zich namelijk niet anders voor te doen dan ze zijn, ze hoeven niet te acteren om beter over te komen dan ze werkelijk zijn. Wanneer je dit niet hoeft te doen, ben je veel vrijer in je denken en doen. Wanneer je vrij bent in je hoofd bereik je bijna altijd meer en werk je bijna automatisch aan het onderhouden en verbeteren van je persoonlijke geluk.


Loop jij tegen problemen aan die op dit moment te veel voor je zijn en gaat dit te koste van hoe je je voelt? Dan is het een goed idee om na te gaan “hoe en wat” er dient te gebeuren om ervoor te zorgen dat je op een andere manier kunt omgaan met je probleem.

Welke persoonlijke verbeteringen gaan jou helpen om meer geluk te ervaren en de regie te behouden over je eigen leven. Wanneer je hierbij ondersteuning zoekt, neem dan contact met me op voor een intake gesprek. We bekijken dan samen hoe te werken richting meer zelfkennis, zelfacceptatie en persoonlijke ontwikkeling.


Hartelijke groet,


Frank Janssen

Statera Psychosociale Counseling


109 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page