top of page
Zoeken
  • Frank Janssen

De kracht van de natuur

Bijgewerkt op: 10 feb. 2021

Het lijkt soms wel een soort mythe of een verloren gegane wijsheid. Wij mensen hebben baat bij alles wat met de natuur te maken heeft, een wandeling in het bos, natuurlijke voeding en onze (huis)dieren brengen ons geluk.

En omgekeerd is het ook zo dat onnatuurlijke dingen bijna altijd te koste gaan van onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Plastic, uitlaatgassen, mobiele apparaten, bespoten groente etc etc. Allemaal hebben ze een negatieve uitwerking op ons lichaam en geest. En toch lijkt dat ons allemaal niet echt te deren. Want we willen of beter gezegd, we moeten door. We moeten werken, geld verdienen, dure spullen kunnen kopen, ons imago oppoetsen, ons ego moet gestreeld worden. We moeten van alles, maar rekening houden met de natuur en gezond leven dat hoor ik toch weinig mensen zeggen. Best gek, want we zien toch aan alle kanten dat wanneer we de natuur verwaarlozen dit ten koste gaat van ons en alles om ons heen.


Volgens vele heeft de mensheid de afgelopen jaren een grote ontwikkeling doorgemaakt en zijn wij beter dan we ooit waren. Technologisch gezien klopt dit nog aardig, maar zaken als zelfmoord, overgewicht, kanker, psychologische klachten en trauma's nemen alleen maar toe. Dat zijn toch geen kenmerken, die passen bij een zoogdier dat grote vooruitgang heeft geboekt.


Wel heeft de farmaceutische branche allemaal "slimme" middeltjes bedacht, zodat we ons weer beter gaan voelen of denken te voelen. Terwijl wanneer je er een gezonde levensstijl hebt dan is de kans groot dat je al die middeltjes niet of nauwelijks nodig hebt. Ook nu tijdens de pandemie hoor je de politiek niet over het preventief aanpakken van het coronavirus.

Zorg voor natuurlijke voeding, drink genoeg water, genoeg beweging liefst in de natuur, doe ook soms even helemaal niks of mediteer, daarmee beperk je onnodige stress. Ruimte voor een gezonde levensstijl past misschien niet binnen onze economische maatschappij, maar als ik economisch een stapje terug doe en daar gezonder, fitter en gelukkiger van wordt dan is de keuze heel makkelijk en snel gemaakt.

Misschien toch een idee om soms wat meer te gaan kijken wat de natuur ons allemaal te bieden heeft in plaats van de natuur te vervuilen, verwaarlozen en te onderschatten. Goed weekend!25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page