top of page
Zoeken
  • ftrjjanssen

Help, ben de controle kwijt, wat nu?

Bijgewerkt op: 19 dec. 2022

Met name mensen uit de westerse wereld, hebben vaak de overtuiging dat we controle dienen te hebben. Controle liefst over zo’n beetje alles: andere mensen, onze kinderen, de natuur en als het niet te veel is gevraagd de weersvoorspelling voor de komende twee weken 😉. Einstein schreef over controle het volgende:

Alles is bepaalt, zowel het begin als het einde door een kracht, waarover wij geen controle hebben.’


Albert Einstein:

Nou heb ik Albert Einstein nooit meegemaakt, toch heeft iedereen wel een idee wat hij met deze uitspraak bedoelde te zeggen. Waarschijnlijk bedoelt hij hiermee dat het lot van alles en iedereen op deze aarde grotendeels al is bepaald. Daarmee wil ik niet zeggen dat je geen invloed hebt op wat je zelf doet. Ik geloof dat je stinkende best doen hoe dan ook beloond wordt. Controle en invloed uitoefenen op hoe bepaalde zaken verlopen dat is gewoon een manier die mensen hebben bedacht om te dealen met de realiteit. Die realiteit is vaak een grote chaos en daar hebben wij mensen behoorlijk veel moeite mee. De wereld verandert continue of je dat nu leuk vind of niet, het gebeurt. Psychologisch gezien is het interessante daaraan hoe verschillend mensen hiermee omgaan. Mensen, die zich nauwelijks iets aantrekken van gewoontes, gebruiken en “hoe het hoort” bewegen zich vaak soepeler en minder stressvol door het leven. En dat bewegen is figuurlijk en zelfs letterlijk.


Controle freak:

Voor de mensen die het lukt om hun leven te leiden zonder al te veel controle uit te oefenen op zich zelf en de omgeving, bakken met respect voor jullie. Als voormalig “controle freak” heeft het me jaren gekost om bepaalde zaken nu beter los te laten en mijn eigen rol in het geheel niet te overschatten. Sommige zaken lossen zich nu eenmaal ook wel vanzelf of zonder mijn inbreng op. En sommige zaken, zoals oorlog, uitbuiting en racisme zullen altijd blijven bestaan, of ik dat nu leuk vind of niet. Zelfs het opschrijven van een dergelijke zin kan helpen om dit nog maar weer eens te realiseren en er bewust van te zijn.

Dat betekent overigens niet dat je nu alles maar dient te accepteren, maar het besef dat controle veelal een illusie is, helpt bij het vinden van een betere balans in hoe je in het leven staat.


Controle een illusie:

Controle is waarschijnlijk een illusie, een idee of een gedachte die wij hebben. Het is sowieso niet iets dat je kunt horen, zien, ruiken of voelen. Wellicht dat je de gevolgen van controle kunt voelen, maar controle zelf is niet waarneembaar met onze zintuigen. Als je dat weet, dan zou er al een belletje kunnen gaan rinkelen, dat zegt: ‘ho eens even, waar hebben we het eigenlijk over?’

Het idee dat wij bepalend zijn hoe de dingen gaan, is vooral een erg verraderlijk idee voor de mens. Dat geldt voor thuis, op het werk, in de omgang met vrienden en familie enz. In sommige gevallen heeft het er mee te maken dat iemand graag belangrijk wilt zijn en zo over wilt komen. Wanneer je teveel gaat lopen “trekken en duwen” dan wordt je vanzelf een keer geconfronteerd met het feit dat niet jij, maar andere bepalen wat ze van jou vinden als mens. Hoe harder je gaat “zwoegen” hoe tegenovergesteld de reacties van andere naar jou zullen zijn. Let daar maar eens op, dat kan al therapeutisch werken.

Een ander interessant voorbeeld van controle is de politiek. Veel politici overschatten zichzelf mijn inziens en denken dat ze controle kunnen uitoefenen op burgers met het stellen van regels en wetten. Alleen wanneer deze regels en wetten niet passen bij de realiteit en ook nog eens lastig te handhaven zijn dan ontstaat er vaak weerstand. En weerstand en controle zijn als water en vuur. Denk aan de drooglegging in Amerika, toen de productie en verkoop van alcohol werd verboden. Ondanks het verbod gingen mensen illegaal alcohol brouwen en verkopen, met name omdat de vraag er naar gewoon bleef bestaan en er dus veel geld mee te verdienen was. De denkfout die de overheid destijds maakte, was dat ze ervan uit gingen dat door hun regels de vraag naar alcohol wel zou afnemen. Anders gezegd, ze dachten dat ze het gedrag van hun burgers wel konden beïnvloeden, dit pakte totaal verkeerd uit.


Eerlijk:

Eerlijk is eerlijk, ik hoop natuurlijk dat door het schrijven van blogs over Statera, dat mensen een positief beeld van mij zullen hebben. Mijn ego bestaat, wat ik daar van vind, doet er werkelijk niet toe. Alleen dient er een besef te zijn dat mijn invloed niet al te groot is en er waarschijnlijk maar een klein groepje is, die geïnteresseerd is in deze berichten. Wat je hieruit kunt concluderen is: ‘blijf gewoon je best doen dat levert altijd iets op, houdt verwachtingen en controle alleen laag. Nieuwe kansen, uitdagingen, geluk en ambities ontstaan ook zonder controle.

Wanneer je eerlijk en kritisch naar jezelf bent, kom je er vanzelf achter dat controle uitoefenen op andere niet bepaald sociaal is. Het gaat niet over die andere namelijk, maar het gaat erover dat jij graag iets wilt bereiken: aanzien, respect of het feit dat je kinderen altijd gehoorzaam zijn.


Worstel je met controle en lukt het je niet om het anders aan te pakken, dan ondersteun ik je graag in jouw persoonlijke ontwikkel traject. Je bent welkom en ik zie je graag.


Hartelijke groet,

Statera Psychosociale Counseling


62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page