top of page
Zoeken
  • ftrjjanssen

Help, m’n hoofd loopt over, wat nu?

Bijgewerkt op: 7 apr. 2022

- Veel gedachten hebben, die je niet los laten.

- Het grote geheel en overzicht kwijt zijn.

- Niet meer weten, waar te beginnen in de chaos.

- Continue achter de feiten aan lopen.

- Door de bomen het bos niet zien.

- Niet meer om jezelf of andere kunnen lachen.

- Je gehaast en gejaagd voelen.


Bovenstaande zaken zijn signalen dat je hoofd aan het overlopen is met niet functionele gedachten, spanning en stress. Je kunt dan stug door blijven gaan of jezelf tijd en rust geven. Welk van de twee klinkt het meest verstandig? Je zou zeggen rust en herstel.

Alleen leven we in een maatschappij waarin we gewend zijn om continue door te gaan, want iedereen gaat door. Rust nemen wordt nog wel eens geassocieerd met kwetsbaar zijn, overigens is er niks mis met kwetsbaarheid, dat maakt je juist menselijk.


Spanning

Spanning hebben we nodig om te kunnen functioneren, om actief te kunnen zijn. Spanning op zich is niet positief of negatief, maar een langere actieve periode dient afgewisseld te worden met een passieve periode waarin je weer tot rust komt en er ruimte is voor herstel. (Ruimer ademen, Vrijer leven van Yvonne Essers)

Wanneer we een langere tijd continue onder spanning staan, bouwt de overspanning zich op. Ons systeem raakt dan vanzelf een keer oververhit oftewel burn-out, want ons lichaam en geest hebben juist rust nodig op z’n tijd. Mensen die eerder benoemde spanning signalen blijven negeren, maken een veel grotere kans om overspannen of burn-out te raken.


Vage klachten

Ons lichaam gaat bij te veel spanning vanzelf een keer signalen afgeven dat ons systeem het niet meer aan kan. Ons lichaam vraagt om weer opgeladen te worden en heeft rust nodig.

Mensen die teveel spanning hebben opgebouwd “klagen” vaak over vermoeidheid, slecht slapen, buikklachten, pijnlijke gespannen spieren in de nek, schouders en rug. Maar ook duizeligheid, tintelingen in het lichaam, druk op de borst of hartkloppingen.


Luister naar je lichaam

Een aantal jaren terug bevond ik me in een situatie, die gepaard ging met veel spanning. De lange afstand relatie waarin mijn ex en ik zich bevonden, begon z’n tol te eisen. M’n vriendin destijds wist niet of ze het wel aan kon om onze relatie op zo een grote afstand in stand te houden. Haar twijfel maakte mij onzeker en bang. Die angst ging letterlijk in mijn lichaam zitten. Ik kreeg rare tintelingen in mijn handen, sliep slecht en werd soms badend in angstzweet wakker. Mijn lichaam gaf me allerlei signalen door dat het zo niet door kon gaan. Er moest iets gaan veranderen, want ik trok het nauwelijks nog. We besloten even later onze relatie te beëindigen. In die zelfde tijd begon tijdens de opleiding de module Adem & Ontspanning met allerlei ontspannings- en meditatieoefeningen. De oefeningen hielpen me ontzettend om de overtollige spanning weer langzaam af te bouwen.

Neem je lichaam serieus en luister naar de signalen die je krijgt. Dit zijn namelijk erg nuttige waarschuwingen. Pak op z’n tijd rust. Ga een stuk wandelen in het bos, een middag met een kop thee op de bank niksen, een boek lezen, mediteren of iets anders waar je rustig van wordt.


Heb je vragen over (over)spanning, stress, burn-out of een ander onderwerp dan neem gewoon contact met me op. We kunnen altijd een vrijblijvend intake gesprek plannen.


Hartelijke groet,

Frank Janssen

Statera Psychosociale Counseling


178 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page