top of page
Zoeken
  • ftrjjanssen

Ik maak me zorgen en het laat me niet los!

Bijgewerkt op: 12 mei 2022

Wanneer je je veel zorgen maakt en dit je stress oplevert, is er een grote kans dat dit verschillende nadelige effecten heeft op je mentale en fysieke gezondheid. Ons lichaam maakt namelijk allemaal verschillende soorten stoffen aan. Bij een overmatige hoeveelheid aan stress maakt het lichaam onder andere cortisol aan in de bijnierschors. Teveel cortisol heeft allerlei nadelige effecten op ons lichaam.

In de oertijd was cortisol een erg functionele stof. Cortisol kan namelijk een boost geven aan je je energie niveau, zodat je kunt vluchten of vechten. Wanneer je in die tijd een sabeltandtijger of groep mammoeten tegen kwam dan werd er ook een snelle reactie van je gevraagd.


In de huidige tijd hoeven we niet meer bang te zijn voor gevaarlijk dieren en toch ervaren we misschien wel veel meer stress dan in de oertijd. We hebben namelijk te maken met 21ste eeuw stressoren:

- Deadlines

- Targets

- Social media

- Prestatiedruk

- Imagozorgen

- Financiële stress


De meeste zorgen en stress komen voort uit angst en onzekerheid. Wanneer we meer inzoomen op onzekerheid dat heeft dit in veel gevallen te maken met de toekomst. Je hoeft je namelijk geen zorgen meer te maken over het verleden, dat is tenslotte al gebeurt. Alleen wat de toekomst precies zal brengen dat weet niemand en dat is onzeker.

Met name in de westerse wereld wordt vaak gedacht dat het leven wel te controleren valt. Mensen hebben daarnaast behoefte aan zekerheid over hun toekomst, alleen zijn heel veel zaken nu eenmaal onzeker in het leven, behalve het feit dat we uiteindelijk allemaal dood gaan.

Onzekerheid kan heel vervelend zijn en aan je knagen. Wanneer je zorgen je niet meer los laten dan kom je vaak geen stap meer vooruit. Je draagt dan vaak al een enorme last met je mee op je schouders. Niet voor niets dat stress vaak als eerste in de nek en schouders te voelen is.


Maar wat dan wel?

Wordt je bewust dat je niet alles kunt controleren, op heel veel zaken heb je GEEN invloed. Dus zorg ervoor dat je je niet richt op controle van je leven, maar op de REGIE van je leven. Dat is een compleet ander perspectief. Regie wil zeggen dat je bepaalt hoe je leven er grofweg uit dient te zien. Het gaat om de grote lijnen en de rode draad in je leven.

Dus wat doe je dan. Je stelt doelen op en gaat met een plan van aanpak hiermee aan de slag. Je houd er rekening mee dat je in een wereld leeft die continue verandert. Wanneer je dit doet is het veel makkelijker om te accepteren dat dingen soms ook gaan zoals ze gaan, soms valt het tegen en soms valt het mee.

Vind je het lastig om in grote lijnen te denken en doen, zorg dan dat je iemand in je omgeving vindt die je daarmee ondersteunt en coacht. Je hoeft het namelijk niet allemaal alleen te doen om te slagen, vraag om de hulp die jou verder helpt.


Minimaal net zo belangrijk: HOUD HET SIMPEL!

Veel mensen denken wanneer ze maar iets heel ingewikkelds en complex doen dat ze vanzelf succes zullen hebben en een zorgeloos leven. Terwijl een succesformule vaak juist simpel en logisch dient te zijn om te slagen. Een mooi voorbeeld vind ik wanneer er aan gezonde mensen die een leeftijd van 100+ hebben bereikt, wordt gevraagd wat hun geheim is. Bijna altijd geven deze mensen hele simpele zaken aan zoals: genoeg slapen, gezond eten en veel liefde ontvangen van vrienden en familie. Dit is geen ingewikkelde formule, maar het zijn dingen waarvan eigenlijk iedereen wel weet dat ze belangrijk zijn. Het gaat erom dat je je ervan bewust bent en dat je het daarna ook DOET. Dan zal dat wat je doet namelijk een positief effect hebben op je leven. Dus zorg goed en bewust voor jezelf dan heb je ook minder zaken die je zorgen baren.


Heb je veel zorgen en lukt het je niet om deze los te laten? Wil je hier iets aan veranderen en mee aan de slag? Neem contact met me op dan gaan we samen bewust aan de slag!


Hartelijke groet,


Frank Janssen

Statera Psychosociale Counseling99 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page