top of page
Zoeken
  • ftrjjanssen

Is angst een slechte raadgever?

Voordat de mens in dorpen en steden ging leven, leefde mensen in groepen en trokken ze veelal als nomaden van plek naar plek. Er werd samen gejaagd en ook toen was er sprake van angst en stress. De grootste stress factoren waren om niet gedood te worden door grote beesten en ervoor te zorgen dat er elke dag genoeg te eten was. Deze stress en angst waren prima raadgevers, mensen waren alert wanneer er levensgevaar was. Het was een echte survival of the fittest!


In de huidige tijd hebben niet te maken met grote roofdieren of beesten, die ons kunnen doden. En toch is er veel stress, angst en andere psychische klachten onder mensen. Stress hoeft lang niet altijd verkeerd te zijn, een "stressrush" kan juist heerlijk zijn en je helpen om een deadline te halen of een moeilijke klus te klaren, dan is stress functioneel en effectief. Maar wanneer stress en angst ervoor zorgen dat je jezelf blokkeert, je paniek ervaart of het je niet meer lukt om helder na te denken dan wordt het een belemmering van je functioneren.


Mensen functioneren vaak het beste wanneer ze intrinsiek worden gemotiveerd, de motivatie om iets te doen komt dan puur vanuit jezelf. Dus niet vanuit je baas, partner, ouders of andere. Je wilt dan zelf graag iets bereiken en vaak heb je er dan ook meer tijd en moeite voor over om werkelijk te slagen en succes te behalen. Iets bereiken door hard werken en tegenslagen overwinnen geeft extra voldoening. Nog belangrijker het maakt je weerbaar!


Een groter wordend probleem in de westerse wereld is dat we veel minder hoeven te "knokken", we hebben sowieso geen natuurlijke vijanden meer of het moeten andere mensen zijn. Daarnaast wordt ons leventje vanaf de geboorte zo comfortabel mogelijk gemaakt, heel logisch en ouders doen dat met de beste intenties. Maar hoe reëel is onze angst dan nog? Wat mij op valt hieraan is dat de meest weerbare personen degene zijn, die tijdens hun kinderjaren in lastige situaties hebben gezeten door ziekte, fysieke of mentale ongemakken en andere pittige ervaringen. Zij hebben moeten knokken voor hun eigen hachje. Het grote voordeel van deze ervaringen is dat ze hebben ondervonden dat het leven lang niet altijd fijn, makkelijk en comfortabel is. Soms is het moeilijk, heel lastig en vooral niet eerlijk! Daarnaast kunnen zij door hun ervaringen beter inschatten, wanneer er sprake is van een groot of klein probleem of een werkelijk gevaarlijke situatie.


Wanneer je het lastig vind om te dealen met tegenslagen, dingen die niet precies gaan zoals jij zou willen of andere ongemakken dan kun je jezelf hier gelukkig in trainen en ontwikkelen. Ook op latere leeftijd kun je jezelf weerbaarder maken. Uit eigen ervaring kan ik alleen maar beamen hoe ontzettend fijn, functioneel en waardevol dit is. Let wel, het kost alleen meer tijd en moeite, want zoals met alles leren kinderen namelijk veel makkelijker en sneller dan volwassenen.

Waar een "wil" is, is een weg!

Wil je echt wat veranderen, doe het dan voor jezelf en niet voor een andere. Alles is mogelijk als je maar bereid bent om ervoor te "knokken" en niet bij het minste of geringste op geeft!


Wil je hierover meer weten, bel me gewoon op tel: 06-38783253 of mail naar frank@statera-counseling.com. Ik help je graag en je bent van harte welkom.

23 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page