top of page
Zoeken
  • ftrjjanssen

Nieuwjaarswens 2022

Bijgewerkt op: 1 jan. 2022

Graag wenst Statera Psychosociale Counseling iedereen het beste van beste toe in 2022.


- Een gezonde levensstijl en psychologisch welbevinden.

- Focus op positieve zaken en accepteer minder prettige zaken.

- Naast doen, kies ook bewust voor “zijn”.


2021 was wederom een historisch jaar. Een jaar dat veel heeft gevraagd van ons als samenleving. Onze saamhorigheid, ons geduld en ons vertrouwen in de politiek is behoorlijk op de proef gesteld en nog steeds. Persoonlijk heb ik er moeite mee (gehad) hoe onze politieke leiders psychologisch hebben gespeeld met ons als burgers. Mijn inziens worden mensen veel te bang gemaakt. Wanneer er angst wordt gezaaid, gaan mensen keuzes maken gebaseerd op angst (een emotie) in plaats van keuzes maken op basis van rationele gedachten en ideeën. Waarschijnlijk weten we allemaal wel dat, wanneer we emotioneel zijn ons denken en doen, leiden tot onhandige uitspraken, negatieve gedachten, niet functionele acties en even later spijt hiervan. Laat angst je leven niet beheersen.


Wat dan wel:

Zorg goed voor jezelf. Een gezonde levensstijl draagt namelijk direct bij aan je psychologische gezondheid. Voldoende bewegen is belangrijk voor o.a. onze spieren, pezen en botten. Gezonde voeding, genoeg water drinken, beperken van suikers, koffie, alcohol zijn simpel toe te passen, maar je moet het wel doen om resultaat te zien en te merken.


Focus je op zaken, die je wel kunt en mag. Een boswandeling, uitgebreid koken, een rustgevende meditatie, een romantische avond, dankbaar zijn, uitslapen, lachen, zingen enz. Accepteer dat er ook zaken zijn die je niet kunt veranderen of die tijd en geduld nodig hebben om te veranderen.


Naast veel te doen, vergeet ook niet om te “zijn”. Je bent namelijk mens en je doet niet mens. We leven in een samenleving waar we continue maar van alles doen, doen, doen. Pak je momenten van rust en ontspanning, momenten waarin je helemaal niks doet, moet of wilt. Je zult merken dat wanneer je deze momenten pakt, je lichaam en geest zich weer kunnen opladen. Je lichaam en je hersenen hebben dit ook nodig, anders ga je “overlopen”. In plaats daarvan wil je ruimte creëren voor nieuwe gedachten, ideeën en oplossingen.

Een ander voordeel van “zijn” is dat je je brein de ruimte geeft om een “software update” te doen van je voelen/denken/doen patronen en routines. Je hersenen krijgen de tijd en ruimte om kritisch te bekijken of er aanpassingen gedaan dienen je worden aan hoe jij dingen aanpakt en hoe je over dingen nadenkt. Dit zijn verdomd waardevolle tips, die je ontvangt door rust te pakken.


Wees je bewust van wat je doet, denkt en voelt, hierin ligt de oplossing van elke uitdaging.

Succes gewenst in 2022!


Hartelijke groet,

Frank Janssen


60 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page