top of page
Zoeken
  • ftrjjanssen

Slachtoffer van je omgeving of regisseur van je eigen leven?

De kleinste veranderingen in je leven zorgen vaak voor de grootste impact. Toen ik een jaar of 20 was (eeuwen geleden), besloot ik geen horloge meer te dragen. Ik was me toen nog totaal niet bewust van mijn eigen gedrag, gedachten en gevoelens. Wat ik wel merkte, was dat het continue op mijn horloge kijken me weinig goeds bracht. Ik was altijd onnodig aan het haasten en het leek wel alsof het concept “tijd” mij in de greep had. Mijn gedrag “het checken van tijd” ging behoorlijk richting een obsessie. Ook mijn gedachten zaten me in de weg: ‘hoe laat moet ik gaan, wanneer is het tijd, hoe lang duurt de les nog, hoe lang kan ik nog slapen etc etc’. Mijn gedachten en gedrag waren vooral vermoeiend in plaats van rationeel en functioneel.


Wanneer je wilt veranderen in je leven dan is waarschijnlijk één van de moeilijkste dingen het loslaten van dagelijkse routines van doen en denken. De andere manier van benaderen is namelijk het “niet wetende” of het onbekende toelaten in je leven. Als mensen ergens bang voor zijn, is het wel dat ze niet kunnen voorspellen hoe hun toekomst eruit zal zien. Dat is ook de rede dat we ons vaak blijven vastklampen aan onze gewoontes, routines en vaste patronen. Zelfs wanneer we eigenlijk diep van binnen weten dat we daardoor niet gelukkig zijn. Relaties kunnen heel lang stand houden, omdat personen bang zijn en onwetend zijn over hoe het in een relatie anders zou kunnen zijn, dus blijven ze uit angst daarvoor maar bij elkaar. Mensen kunnen veel te lang in een functie vast blijven zitten, omdat ze bang zijn voor het onbekende, bang zijn voor een ander type functie, ander type branche of laat staan dat ze voor zich zelf beginnen.


Allemaal leuk en aardig denk je misschien, maar hoe krijg ik dat dan voor elkaar dat loslaten en loskomen van mijn disfunctionele gedachten, routines en patronen. Nou, je zult je bewust dienen te worden van welke zaken, welk gedrag en welke gedachten je dagelijks hebt, die niet helpend of disfunctioneel zijn. Hoe wordt je daar bewust van? *NEEM DE TIJD* De tijd nemen kan op verschillende manieren: door te mediteren, door je af te zonderen en rustige muziek op te zetten, gewoon even te niksen of de rust van de natuur op te zoeken. Waarom is het belangrijk? Omdat je jezelf soms dient te resetten. Ervoor zorgen dat je los komt van je eigen gedachten en gevoelens. Ontwikkel je eigen “helicopterview”, waardoor je vanaf een afstand beter naar jezelf kunt kijken, jezelf kunt analyseren en waar nodig veranderen.


Ben je nu nog steeds aan het lezen? Dan is deze video van Dr. Joe Dispenza echt een aanrader. Hij gaat dieper in op onze vaste patronen. En beschrijft de rol van onze hersenen, ons lichaam en de wisselwerking tussen beide:

Kom je er zelf niet uit, heb je een vraag of probleem, stuur me een pb, mail naar frank@statera-counseling.com, bel of app naar 06-38783253 voor een gratis intake gesprek in de praktijk of bij jouw thuis.


Je bent van harte welkom.


22 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page