top of page
Zoeken
  • Frank Janssen

Iedereen kan soms wel wat steun gebruiken

Bijgewerkt op: 24 mei 2021

Een hand op iemands schouder, een omhelzing of gewoon er zijn voor de ander, het kan van een betekenisvolle waarde zijn voor iemand die het (even) moeilijk heeft.

We hebben allemaal wel eens dat we niet lekker in ons vel zitten, zeker nu in de Coronatijd en in de winter is de kans op je wat depressief voelen groter. Dan is het des te waardevoller dat we mensen om ons heen hebben bij wie we terecht kunnen, wanneer het even niet zo lekker loopt. Onder andere uit recent wetenschappelijke onderzoek van de Radbout Universiteit Nijmegen blijkt dat mensen fysiek en mentaal gezonder zijn wanneer ze frequent met vrienden en familie zijn.


Alleen wordt het nu tijdens de Lockdown wel steeds lastiger om even bij die vriend, vriendin, of "steun en toeverlaat" langs te gaan. Daarnaast heb ik meerdere mensen gesproken, die ontzettend bang zijn om Corona te krijgen, ziek te worden en in het ziekenhuis te belanden, daarom komen ze het huis niet of nauwelijks uit. Dan wordt je wereldje erg klein en is de kans groot dat de muren van je huis of appartement op je af gaan komen. Wij mensen zijn nog steeds sociale wezens, we hebben behoefte aan contact en op zijn minst om onder de mensen te zijn. Hoe fijn vonden we het allemaal wel niet dat we afgelopen zomer weer op een terrasje konden zitten, mensen konden kijken en andere mensen konden horen praten met elkaar. Dat was een heerlijk gevoel, je voelt je dan verbonden met al die andere terrasgangers. Des te moeilijk werd het daarna in het najaar toen alle coronaregels flink aangescherpt werden.


Hoe je het ook wendt of keert onze vrijheid is voor een groot deel ingeperkt. Ik heb te doen met mensen die hier last van hebben. Je één of twee dagen minder opgewekt voelen dat is nog te overzien, maar je gunt het toch niemand dat je je dag in dag uit depressief of lamlendig voelt. Naast dat gevoel zelf heeft dit ook nog een negatieve werking op je lichaam. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die positief en goed geaard zijn eerder herstellen van lichamelijk klachten.


We zijn het afgelopen jaar wel heel veel op ons zelf aangewezen. Dat is lang niet altijd even makkelijk. Ik kan me goed voorstellen dat je je verhaal kwijt wilt bij iemand, maar dat de mogelijkheid daartoe wel erg beperkt is en uitzicht dat dit heel snel gaat veranderen is er ook nog niet. Psychische klachten beperken je geluk en zitten vaak behoorlijk te dwarsbomen. Inmiddels biedt Statera Psychosociale Counseling hulp aan personen uit Groesbeek, Malden, Millingen, Leuth, Milsbeek, Mook en Nijmegen.

Schroom niet om contact op te nemen, dan bekijken we samen op een deskundige en persoonlijke manier wat jou bezig houdt en waar je tegen aan loopt in het leven.


Je goed voelen is een voorrecht en dat verdien je!


Hartelijke groet,

Frank

33 weergaven0 opmerkingen

Commenti


bottom of page