top of page
Zoeken
  • ftrjjanssen

Wat is jouw doel?

Bijgewerkt op: 19 sep. 2023


Doelen:

Mensen die regelmatig doelen stellen in hun leven, creëren hierdoor meer richting. Richting wil zeggen dat je weet waar je naar toe wilt in plaats van dat je geen idee hebt waar je heen wilt of wat je wilt. Het stellen van doelen helpt je ook om te onderzoeken of je de goede kant op gaat of dat je doel bijgesteld moet worden. Het maakt niet zo heel veel uit wat je wilt bereiken zo lang je maar doelen stelt die passen bij jou als persoon (ken jezelf).

Zonder doelen of ambities in het leven is er grote kans dat je stil komt te staan in je ontwikkeling. En waarom zou dit een probleem zijn? Vragen sommige zich dan af. Nou het is heel simpel, namelijk: ons lichaam en geest zijn gemaakt om iets mee te doen, doen we niks of heel weinig dan breken we letterlijk spieren en verbindingen in de hersenen af. Of anders gezegd we worden fysiek zwakker en dommer.


Onze hersenen:

Onze hersenen zijn gebaat bij uitdaging en bij het oplossen van problemen. Ze zijn zelfs gebaat bij beweging. Wanneer je een doel hebt, zul je je naar dat doel willen bewegen. Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat de functies in de frontale kwab van onze hersenen beter functioneren. Dat heb ik niet zelf verzonnen, was het maar waar. Deze wijsheden komen o.a. van hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder (die man met die grijze baart). Hij refereert in het onderstaande YouTube filmpje naar een onderzoek van Art Kramer een collega uit Amerika. (181) Waarom zouden ouderen vaker moeten hardlopen? Prof. Dr. Erik Scherder (3/5) - YouTube

In dit onderzoek worden oude mensen die nauwelijks meer een dagbesteding hebben 3x per week 45 minuten per dag voor een periode van 6 maanden meegenomen om een stuk te gaan wandelen op tempo. Fysiek gingen deze "oudjes" vooruit, maar ook hun denkvermogen verbeterde.


Runningtherapie:

Eind september heb ik de opleiding tot Running Therapeut afgerond. Een ontzettend inspirerende en mooie aanvulling voor mijn praktijk. Veel cliënten die ik spreek zijn om allerlei verschillende redenen "vastgelopen" en het lukt hen niet om er zelf weer uit te komen. Ook hoor en zie ik veel cliënten die letterlijk nauwelijks nog bewust iets voelen, omdat ze compleet verdronken zijn in hun gedachten. Die gedachten kunnen bestaan uit angst, onzekerheid, twijfel, machteloosheid en ga zo nog maar even door. Hoe fijn is het dan voor een client en voor mij om niet alleen te hoeven praten, maar ook te kunnen bewegen en het gevoel weer leven in te blazen. Ik kan niet wachten om binnenkort met de eerste paar cliënten te gaan starten en samen aan een doel te werken. Binnen Runningtherapie werken we sowieso aan je veerkracht en dat doen we door een mix van discipline, durf en plezier. Ik ben er klaar voor en help je graag om letterlijk stapjes verder te komen :-)


30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page