top of page
Zoeken
  • ftrjjanssen

Wie ben ik?

Bijgewerkt op: 22 okt. 2021

Steeds meer mensen gaan zich vroeger of later afvragen wie ze nu echt zijn. Wat is mijn identiteit? Waar sta ik voor? Wat maakt mij de persoon die ik werkelijk ben?

Waarom we ons dit afvragen heeft waarschijnlijk te maken met het duidelijk willen hebben wat onze rol nu is in de maatschappij, op het werk, ons gezin, binnen de vriendenclub enz.

Binnen de psychologische stroming van de Systeemtheorie wordt met name gekeken naar de rol van de mens binnen het systeem waar hij of zij zich in bevindt. Voorbeeld: het is erg goed mogelijk dat jij als oudste van het gezin een hele andere rol heb dan op je werk en weer een andere rol bij de sportvereniging. Onbewust switch je op één dag geregeld van rol. Op zich gaat dit in veel gevallen goed, zeker mensen die flexibel zijn, zich makkelijk en snel aanpassen, gaat dit moeiteloos af.

Het wordt een probleem wanneer je jezelf aan het verliezen bent en dat komt vaak voor wanneer mensen zich anders voor gaan doen dan ze werkelijk zijn. De kans is dan ook groot dat je uit je rol gaat vallen en onbewust kom je dan in een identiteitscrisis te zitten. In mijn vorige blog heb ik daar uitgebreid aandacht aan besteed. Nu wil ik het uitgebreider hebben over de oplossing en het antwoord op de vraag: wie ben ik?


Wanneer je zoekende bent naar jezelf dan is het van essentieel belang dat je eerst goed naar jezelf kunt kijken. Dat je als het ware van een afstand jezelf kunt analyseren. Het probleem is alleen dat dit ontzettend lastig is voor de huidige mens. De meeste van ons zijn namelijk druk, druk, druk. We rennen ons rot om maar van alles te kunnen doen en niks te missen. Alsof dat mogelijk, niks missen. Dat wat we vaak vergeten te doen is rust nemen, even terug schakelen en terug gaan naar de basis van wie we zijn. Wanneer het je niet lukt om rust te nemen door bij voorbeeld yoga, meditatie of door gewoon lekker een middagje te niksen dan wordt het ook erg lastig analyseren. Jezelf te bekijken en herkennen wie je nu momenteel bent, wat je doet en waar je voor staat daar is tijd en ruimte voor nodig. Lukt je dat niet dan heb hulp nodig. Neem iemand die je vertrouwt en die jou objectief zonder te oordelen kan vertellen en uitleggen wat jij doet, hoe je je gedraagt, welke gedachten er bij jou leven en hoe je hier emotioneel op reageert.

Als je geluk hebt dan heb je in jouw netwerk een wijze man of vrouw die je daarbij kan helpen. Heb je die personen niet dan is het voor jou wellicht goed om een keer een afspraak te maken met een therapeut. Als therapeut fungeren wij in eerste instantie namelijk als luisterend oor en als een spiegel. Daarmee bedoel ik dat wij objectief jou waarnemen en nadat we een goed beeld hebben over wie je momenteel bent wij dat terug geven aan je. Het kan namelijk heel goed dat je al jaren hetzelfde doet, maar dat je daardoor niet verder komt in je leven, in je relatie, op je werk of in de omgang met familie. Wat in heel veel gevallen werkt is om een cliënt te laten nadenken over zijn of haar belangrijke waarden. Waarden zijn bij voorbeeld: respect, veiligheid, geborgenheid, vriendelijkheid, openheid, integriteit etc etc. Jouw waarden zijn het fundament van wie je bent. Zonder waarden dwaal je maar een beetje rond in het leven en is er totaal geen richting waar je naar toe wilt gaan.

Heb je jouw eigen waarden niet duidelijk of streef je waarden naar, die niet bij jou passen, maar die wellicht opgelegd zijn door de buitenwereld, dan ga je jezelf vroeger of later tegenkomen.

Een tijd terug sprak ik met een cliënt, die continue op zoek was naar de goedkeuring en waardering van haar ouders. Maar door zich alleen hier op te focussen, leefde ze alleen maar voor die goedkeuring. Ze deed niet het werk dat ze zou willen doen en had niet de partner gekozen die ze eigenlijk had willen kiezen. Hierdoor was haar leven niet in balans en liep ze uiteindelijk vast. De realiteit voor haar was confronterend, maar aan de andere kant wel heel verhelderend. Ze had weer inzicht in haar eigen ik en ze had nu zelf de keuze hoe verder te gaan in haar toekomst.


Heb je vragen omtrent je identiteit of ben je zoekende naar je ware ik neem dan contact met me op via frank@statera-counseling.com of bel/app naar 06-38783253.

Je bent van harte welkom met al je vragen onder het genot van een kopje koffie of thee.


147 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page