top of page
Zoeken
  • ftrjjanssen

Wie niet waagt, wie niet wint!

Bijgewerkt op: 6 okt. 2022

Star volhouden:

Vooral wanneer je merkt dat je vast loopt in je werk, je relatie, met je familie enz dan zijn we vaak geneigd om stug door te gaan met wat we altijd hebben gedaan. Waarom zou je het ten slotte ook anders doen, wanneer het voorheen altijd aardig goed heeft gewerkt? En in die gedachte zit hem nu vaak de valkuil. Wat de meeste mensen namelijk vergeten te doen is goed en aandachtig rond te kijken. Mensen die bewust om zichzelf heen kijken, zien namelijk veel beter hoe het met hun omgeving gaat en de mensen daarbinnen.

Of het nu leuk vind of niet maar alles om ons heen verandert. 25 jaar geleden waren er nog geen mobiele telefoons, 35 jaar geleden was er nog geen internet in Nederland. Alleen al deze twee veranderingen hebben een enorme invloed gehad op ons mensen. Nog veel verder terug in de oertijd waren het die mensen die zich snel konden aanpassen aan klimaatverandering en omgevingsfactoren, die wisten te overleven in plaats van diegene zich niet wilde aanpassen.


Ons IQ neemt af:

We leven momenteel in een tijdperk waar heel veel zaken automatisch gaan en nagenoeg vanzelf, denk aan je auto, de vaatwasser, je computer en al onze SMART apparatuur. En inderdaad deze apparaten zijn best wel slim en maken het ons vaak makkelijker. Het grote nadeel is dat we zelf niet meer hoeven na te denken en daar worden we uiteraard niet slimmer van. Er zijn de afgelopen jaren meerdere onderzoeken gedaan en onze intelligentie met name in Westerse landen neemt de laatste jaren af. https://scientias.nl/worden-we-steeds-dommer/

Ik ben er zelf van overtuigd dat onze SMART phone onze sociale vaardigheden in ieder geval niet ondersteund en al helemaal niet naar een hoger niveau tilt.


Wat te doen:

Maar goed, wat dan wel te doen wanneer je vast loopt in de communicatie met andere. Slim zijn kun je leren, je dient alleen maar te oefenen met nieuwe ervaringen op te doen. Dat kan bij voorbeeld al zijn YouTube filmpjes te bekijken hoe je keukenwand te betegelen. En ja, dit is iets wat mijn partner en ik onlangs hebben gedaan en het resultaat mag er wezen, zelf ik zelf ;-).

Keukentegels lijmen heeft alleen nog weinig te maken met hoe effectief communiceren met je schoonmoeder en vervelende collega, maar ook dit valt te leren. Hierbij is het vooral belangrijk om eerst te analyseren wat nu maakt dat jij je onprettig voelt, wanneer je met bepaalde mensen te maken hebt. Elk mens is anders en elk mens vind andere dingen belangrijk, misschien vind jij eerlijkheid heel belangrijk, maar jouw collega vind presteren juist het aller belangrijkste. Wanneer je dit weet, praat dan met elkaar, zodat beide waarden toch voldoende kunnen worden bevredigd. Wanneer jullie er dan alsnog niet uit komen dan zijn er waarschijnlijk voldoende andere mensen die voor een dergelijk dilemma hebben gestaan, je hoeft het wiel niet continue zelf uit te vinden. Schakel een derde persoon in voor hulp.


Nieuw cliënt gedrag:

Bekijk vooral wat je zelf anders kunt en wilt doen. Je hoeft je karakter niet te veranderen, maar je gedrag veranderen leid vaak tot nieuwe oplossingen. Een tijd geleden sprak ik met een cliënt die aangaf dat hij al zijn vrienden was verloren en op dat moment cynisch en depressief was.

Wat er werkelijk aan de hand was, was dat hij het vertrouwen in zichzelf had verloren mede door een jarenlange verslaving. Hij was vooral bang dat zijn oude vrienden het hem kwalijk hadden genomen dat hij zo lang niets van zich had laten horen. Zijn gedrag naar andere was vooral vermijdend en achterdochtig, hierdoor was zijn sociale kring erg klein geworden.

Ondanks dat ik cliënten liefst niet teveel adviezen geef over wat en hoe te doen, vertelde ik deze cliënt dat door je kwetsbaar op te stellen er een grote kans is dat andere mensen begrip voor je tonen, je tolereren en accepteren. Alleen al de gedachte dat deze cliënt de "kwetsbaarheid kaart" kon spelen, was al genoeg om ervoor te zorgen dat hij pro actiever en positiever werd. En wat bleek, andere mensen waren vaak gewoon erg druk of hadden zelf ook problemen, waardoor afspreken met elkaar soms gewoon wat lastig bleek. Het had niks met hem persoonlijk te maken.

Wanneer je open staat voor nieuwe manieren van denken en doen, valt er heel veel te winnen en gaan er vaak deuren open, waarvan je niet eens wist dat ze bestonden. Wie niet waagt, wie niet wint!

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page