top of page
Zoeken
  • ftrjjanssen

Bewuste keuzes maken is een kwaliteit

Al eeuwen lang maken mensen keuzes, het is niks nieuws. Ook in de oertijd werd er overwogen om wel of niet langer op een bepaalde plek te blijven of om ergens anders naar toe te trekken vanwege voedsel, klimaat, bedreigende omstandigheden enz. In de Indianen cultuur werden de wijze, oude mannen en vrouwen van een stam gevraagd om advies hoe te handelen wanneer er zich kansen en bedreigingen voor deden.

Inmiddels leeft de mens niet meer in stammen of groepen. We leven meer individueel en een consequentie daarvan is vaak ook dat we individueel keuzes maken met betrekking tot ons leven. Dat geldt niet voor iedereen overigens. Sommige mensen hebben 1 of meer persoonlijke adviseurs. Dat zijn vaak vertrouwenspersonen, vrienden of familieleden met kennis en ervaring op één of meerdere vlakken. Deze adviseurs/deskundige wordt naar hun advies en hulp gevraagd, wanneer een lastige keuze gemaakt dient te worden.


Ergens in 2014 kwam ik zelf op een kantelpunt in mijn leven. Een aantal zaken leken duidelijker te worden voor me. Mijn zelfbeeld en onzekerheid begonnen langzaam meer zichtbaar voor me te worden. Ik stond voor de keuze om me persoonlijk te ontwikkelen en uit mijn schulp te kruipen of door te gaan op de oude manier. Ontwikkeling was belangrijk voor me wist ik, maar hoe dan? Dat wist ik ook niet. Uiteindelijk heeft het advies van twee oude en vooral wijze mannen mij doen besluiten om aan de slag te gaan en een bepaalde (opleiding)richting in te slaan in het leven. Een geweldige keuze bleek dit achteraf te zijn, want zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak heb ik hier nagenoeg dagelijks profijt van.


Literatuur:

Het raadplegen van een deskundige is één van de 30 vuistregels voor het nemen van goede beslissingen van Dr. Charles Foster. Hij beschrijft ze alle 30 in zijn boek “De juiste beslissing”.

Zijn eerste vuistregel pakken we er uit aan de hand van een voorbeeld: ‘Richt je aandacht op het belangrijkste’.

Foster schrijft over Bob, een bijna afgestudeerd econoom van 37 jaar:

‘De studie economie was een manier om een stapje verder te komen en iets te gaan doen wat hij leuk en interessant vond, het belangrijkste voor Bob. Hij had een aantal alternatieven waaruit hij kon kiezen qua werk na het afronden van zijn studie. Eén daarvan was samen met een vriend een internetbedrijf beginnen, waar mensen medische informatie konden verkrijgen met links naar hun artsen of anderen die mogelijk hulp of producten konden leveren. Zijn vriend had al veel werk besteed aan het maken van een plan en het ontwerpen van het bedrijf. Bob had altijd al een onderneming willen beginnen. Hij wilde ook graag met een compagnon samenwerken. Het plan beviel hem, maar Bob had ook twijfels. Hij wist niet of hij wel met zijn compagnon zou kunnen opschieten. De concurrentie was fel en het werk dat Bob feitelijk zou doen, interesseerde hem niet echt. Hij herinnerde zich hoe hij zich had gevoeld in al die baantjes waar hij met tegenzin had gewerkt. Hij had het gevoel gehad dat hij van binnen dood ging.’……

‘Nu hij erover nadacht kreeg hij toch het gevoel dat het belangrijkste was iets te doen dat hij echt de moeite waarde vond. Bob dacht eraan zich deze vraag te stellen, hij vond een antwoord dat hem juist leek, en dat liet hij het zwaarst wegen. Bob zei nee tegen de vergulde kans die voor zijn neus bungelde en zei ja tegen een kleinere baan: leiding geven aan een experimenteel programma voor startende ondernemers ergens in een kleine plaats buiten New York.’


In het voorbeeld van Bob maakte hij de bewuste keuze om iets te gaan doen wat hij echt de moeite waarde vond. Dit was voor hem namelijk het belangrijkste criterium. Hij zou niet zoveel gaan verdienen, maar zijn werkdagen waren nu gevuld met activiteiten, die hij echt leuk vond en hem voldoening gaven. Hij vond een innerlijke rust en had het gevoel dat hij dit soort werk zijn hele leven zou kunnen doen. Dit was nu precies het belangrijkste voor hem. Zijn beslissing was fantastisch, hij had naar zichzelf geluisterd en is dat gaan doen dat hem voldoening geeft elke dag. De kwaliteit van zijn leven is verbeterd door een bewuste keuze.


39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page